Weg met de Digitale File

een verslag van Fred Doodeman over zijn bezoek aan de informatie-avond over glasvezel

Tijdens de informatieavond spreek ik een gefrustreerde moeder van drie pubers: “Als ik mijn mail wil downloaden, dan moet is eerst mijn zoon vragen of hij wil stoppen met gamen. Hier in het buitengebied is het bereik net zo groot als in het binnenland van Afrika”. Hiervan was ik mij niet bewust, want in mijn dorp werkt het prima. Ik vraag me af: “waarom zou ik me dan in moeten schrijven?”

De man van glasvezel wint er geen doekjes om. Over 2 jaar gaat er zoveel data over de kabel dat er een digitale file ontstaat. Elk jaar verdubbelt namelijk de hoeveelheid aan gebruik. De rek is er uit. Ik bespeur bij mezelf een soort van ongeloof. “Hoezo?”, denk ik. “Is dit niet gewoon een commercieel praatje?”

De wethouder van de VVD roept op tot solidariteit. Ik vraag me af of zij zich al heeft ingeschreven? En wat haar overwegingen dan zouden zijn?

Vier voor mij onbekende providers staan klaar om mijn handtekening te ontvangen. “Moet ik Ziggo dan nu al vaarwel zeggen? Eigenlijk wel, want om nu met twee bedrijven in zee te gaan is ook wat veel en kostbaar. Nu is Ziggo ook niet zaligmakend. Tijdens het inregelen hebben we uren aan de lijn gehangen met de helpdesk. Drie kwartier voordat je contact had was geen uitzondering. De kosten zijn in ieder geval vergelijkbaar”, denk ik en mijmer door.

40% van de Koggenlanders moeten eerst inschrijven en pas dan krijgen we gratis aanleg van glasvezel. De gemeente heeft al wel deals gemaakt, voor de nieuwbouwlocaties en de eigen gebouwen, zodat die 40 procent zeker wel gehaald gaat worden. Maar zo niet, dan blijven al die mensen in het buitengebied met die traagheid in het digitale verkeer in de file staan. “Ik ga het doen!, ik moet het doen!, voor alle inwoners in het buitengebied”, hoor ik mezelf hardop uitspreken als ik na de bijeenkomst op mijn fiets spring. “Gewoon, uit solidariteit! Hup niet twijfelen, zetten die handtekening. Met het vooruitzicht voor zorgeloos internet en tv. Kom op, Koggenland!, laten we elkaar helpen om uit die digitale file te stappen“.

redactie: Saskia Borgers

 

 

No tags for this post.