De mystiek van BIJNA energieneutraal

Kom op Koggenland het is een fabel dat neutraal bouwen geld kost

raadsvergadering - motie PvdA-GL“Dit was mijn eerste keer dat ik een raadsvergadering meemaakte”, zegt Frank Scholtens. Frank is ons kandidaatsraadslid op plek nummer 4. Vol goede moed, en met twee moties in zijn achterzak over nieuwbouw van de Brede School en locatie Spierland, volgde hij de raadsvergadering. Teleurgesteld is Frank over het uiteindelijke besluit van de raad over het niet verder gaan in het nemen van energiemaatregelen dan het BENG concept, wat staat voor bijna energieneutraal bouwen.

“In 2020 is BENG verplicht maar met deze term “bijna” kun je bijna nog alle kanten op. Dat vind ik niet meer van deze tijd”, zegt Frank. “ Bijna betekent in de praktijk namelijk dat er nog altijd geïnvesteerd wordt in de aanleg van gasinfrastructuur in de nieuwe wijk, want een traditionele CV heeft nog altijd een gasaansluiting nodig. En is de gasaansluiting eenmaal gerealiseerd dan valt er feitelijk nooit af te dwingen hoeveel gas er wordt verstookt.” Het is als een hybride auto die nooit met groene stroom geladen wordt, maar altijd bij de pomp staat om te tanken”.

“PvdA-GroenLinks vindt dat het huidige bestuur onvoldoende hun nek uitsteekt om te investeren in het nemen van energiemaatregelen. “Wij staan voor een werkelijk duurzaam toekomstbestendig Koggenland en vinden dat er niet meer in gasinfrastructuur moet worden geïnvesteerd.  Wij gaan voor VENG, een volledig energie neutraal gebouw.  Het is heden ten dage technisch geen probleem om huizen te bouwen die meer energie opleveren dan ze gebruiken. Deze zogenaamde plushuizen zijn in op termijn helemaal niet duurder dan BENG huizen, immers met een plushuis heb je geen energierekening meer en na een aantal jaar bereik je een punt dat je huis meer opbrengt dan het kost qua energie”.

De moties om meer duurzaam te worden haalden het niet, ondanks dat een groot deel van de raad voor de moties stemden

 

 

No tags for this post.

Vorige

Jinek zendt filmpje van PvdA-GroenLinks Koggenland uit!

Volgende

Onze mening over asbestdaken

  1. Als Liander het kan kan Koggenland het ook. Ze kregen binnen budget een energie leverend en circulair hoofdkantoor door de juiste vraag aan de markt te stellen. De markt voorschrijven wat ze moeten bouwen is zoooooo 2008.

    Stel de juiste vraag en wees duidelijk over het budget. Het is de manier om de creativiteid en innovatiekracht van de markt ten volle te benutten.

    https://www.alliander.com/nl/media/nieuws/alliander-heropent-circulair-en-energiezuinig-hoofdkantoor-bellevue

  2. Frank Scholtens

    Blij met uw reactie. Er zijn zoveel mooie en goede voorbeelden in het land maar daar wil het huidige college niks van weten helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén