Maand: maart 2020

Vragen PvdA/GroenLinks over ongeval Berkhout

Naar aanleiding van het ernstige ongeval met een jonge fietser in Berkhout dinsdag jl. wil PvdA/GroenLinks Koggenland een aantal vragen stellen.

Wat eraan vooraf ging: 

In 2019 is er een bijeenkomst geweest in de Ridder in Berkhout om te praten over de verkeerssituatie in Berkhout.

Er zijn een aantal verbeterpunten aangedragen door diverse partijen, deze zijn allemaal afgewezen ondanks dat er bij de meeste aanwezigen grote ongerustheid was over de verkeersveiligheid in Berkhout, in het bijzonder voor de kwetsbare verkeersdeelnemers.

De wethouder werd bij gestaan door een verkeersspecialist van de politie, die vooral aangaf wat niet kon, zijn advies kwam erop neer dat de snelheid het beste gereduceerd kon worden door bewoners die op de fietsstroken parkeren en verder raadde hij aan om als fietser vooral breeduit te fietsen zodat het autoverkeer erachter moet blijven.

PvdA/GL heeft eerder al aangegeven dat Berkhout als doorgaande route wordt gebruikt door sluipverkeer naar Hoorn om een aantal verkeerslichten te vermijden. Dit zowel via de afslag op het Braken als via de parallelweg langs de Jaagweg die sinds de herinrichting van de provinciale weg toegankelijk is voor snelverkeer vanuit de Beemster. 

De aanleg van de nieuwe provinciale wegen zou de lintdorpen juist moeten ontlasten. PvdA/GL heeft in 2019 een aantal keer contact opgenomen met de gemeente om een extra advies te verkrijgen van een onafhankelijk instituut (CROW). We dachten dat hier gehoor aan gegeven zou worden. Helaas werd dit ondanks dat inwoners van Berkhout hier zeer positief over waren, door de gemeente afgeblazen omdat het advies van de verkeersspecialist afdoende zou zijn. 

Vragen

PvdA/GL heeft de volgende vragen over de ontstane situatie en de noodzakelijke maatregelen die nodig zijn voor de toekomst:

1: Welke maatregelen worden er genomen om het sluipverkeer door Berkhout tijdens te spits te ontmoedigen of te voorkomen?

2:  Welke maatregelen worden er genomen om kwetsbare weggebruikers te beschermen in Berkhout, bijvoorbeeld meer ruimte geven op de weg door brede fietsstroken, een fietsstraat ter hoogte van het dorpscentrum, obstakels voor snel verkeer en vrije doorgang voor langzaam verkeer enz?

3. Welke maatregelen worden er genomen om de snelheid van snelverkeer terug te dringen?

4. wordt er na deze droevige gebeurtenis alsnog advies gevraagd aan een onafhankelijk instituut over de verkeerssituatie?

5. op welke wijze worden de inwoners betrokken?

Bericht in NHD 17 maart 2020
No tags for this post.

Wind motie en vragen

In de raad van 2 maart 2020 dienden we een motie windturbines en vragen over de regionale energie transitie in. De bijbehorende speech van Saskia Borgers vind u hieronder.

Het loslaten van de 600 meter grens voor windmolens in de buurt van woningen is een onzinnig idee. Voor ons vanzelfsprekend om dit niet los te laten. In Koggenland zitten we niet te wachten op gezondheidsklachten en horizonvervuiling.

Maar dat er gezocht moet worden naar locaties die geschikt zijn voor wind en zon dat snappen we wel. Aangezien Koggenland de afgelopen jaren veels te weinig gedaan heeft om haar klimaatdoelstelling te halen. Door het nieuwe klimaatakkoord en de opgelopen achterstand zal ze een sprint moeten trekken. Daar komt nog bij dat andere gemeenten naar ons lonken omdat zij niet de grond hebben maar wel net zoals wij aan hun energieopgave moeten voldoen.

De bestaande technieken zijn zon en wind. En voordat je het weet staan de windmolens en zonneweides ingetekend. PvdA/GroenLinks was dan net zoals velen inwoners onaangenaam verrast dat vanuit de provincie een kaartje was ingetekend zonder dat daar ooit met inwoners en de raad over was gesproken waar zon en wind energie onze horizon zou gaan vervuilen.

Al eerder gaf onze raad aan dat we hechten aan onze landbouwgrond. Grond die door de jaren heen met veel liefde is onderhouden en ons nog dagelijks voedsel geeft. PvdA/GL is dan ook van mening dat we uiterst voorzichtig met onze landbouwgrond moeten omgaan willen we het inzetten voor onze energietransitie. We zijn dan ook geen voorstander van grootschalige zonneweides in onze gemeente en al helemaal niet op landbouwgrond. We zijn voor zorgvuldige inpassing in ons landelijk gebied. 

Binnenkort wordt de Koggenlandse nota zonne energie geagendeerd zodat we weten hoeveel en waar we de opwek kunnen realiseren met de uitgangspunten die we als raad hebben gesteld. Tijdens de RES bijeenkomsten hebben we de wethouder horen zeggen dat de Jaagweg in kannen en kruiken is. We nemen aan dat dit een slip of the tong is, en dat de wethouder er alles aan doet om de raad mee te nemen in de vervolgstappen alsook de inwoners van Koggenland. 

Maar voordat we overgaan tot herinrichting van dit gebied willen we eerst weten wat Koggenland besproken heeft met de provincie en welke toezeggingen ze heeft gedaan aan derden. We gaan er dan ook vanuit dat de wethouder onze artikel 36 vragen op kort termijn beantwoord heeft.  

PvdA/GL is eveneens kritisch over de plaatsing van windmolens in onze gemeente. Waar deze windmolens moeten komen houdt de gemoederen bezig. Het antwoord kan niet alleen zijn op zee of in het natuurgebied het markermeer, zoals een inwoner van Koggenland suggereert. We zullen toch ook zelf als gemeente een eigen bijdrage moeten leveren aan de duurzame energie opgave.

De vraag is waar en onder welke condities. Eigenlijk zouden we net zoals de nota zonne energie van Koggenland ook een nota wind energie moeten hebben. Zodat we zelf formuleren wat onze uitgangspunten zijn, voordat de provincie bepaalt waar de turbines het beste passen. 

De vraag aan de raad is hoe en wanneer we met elkaar bepalen waar windturbines wel/niet geplaatst worden?  Wanneer gaan we met elkaar hierop keuzes maken?

PvdA/GL is van mening dat 

  • zeer restrictief moet worden omgegaan met het vinden van zoekgebieden voor windenergie in de buurt van woningen   
  • Het plaatsen van solitaire windmolens in het landelijk gebied tegengegaan moet worden
  • Onderzocht moet worden of de bestaande windmolens in Koggenland meer capaciteit kunnen leveren en een tweede rij aangebracht kan worden
  • Er geïnvesteerd moet worden in draagvlak onder inwoners voor windenergie en deelname aan de opwek van windenergie onder omwonenden van Koggenland, hierover verscheen onlangs een rapport van Saxion hogeschool.  

PvdA/GL had de motie klaarliggen over de zoekgebieden voor wind en wachtte de reactie van de raad en wethouder af. Volgens de wethouder gebruikt ze de tweede rondje RES onder inwoners in het najaar om te polsen of er draagvlak is voor wind. Zodra helder is dat er wel/niet draagvlak is brengt ze dit over aan de RES organisatie. Onze partij vindt dat het de gemeente niet ontslaat om eigenstandig te zoeken naar de beste locaties onder de juiste condities.  

Saskia Borgers

No tags for this post.

Motie arbeidsgehandicapten unaniem aangenomen

Vandaag werd onze motie continuïteit banen arbeidshandicap unaniem aangenomen. Hieronder de bijbehorende speech.

In november 2019 verscheen de landelijke evaluatie van de participatiewet opgesteld door het sociaal en cultureel planbureau. Hierin stellen de onderzoekers dat het aan werk helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar het reguliere bedrijfsleven grotendeels is mislukt.

De verwachting was dat 2/3 van de voormalige doelgroep WSW (wet sociale werkvoorziening) geplaatst zou worden in reguliere bedrijven. Helaas zijn de banen waarin ze terecht komen vaak van tijdelijke aard en hun inkomen is lager dan voorheen

Werkgevers willen mensen met een arbeidsbeperking die vroeger in SW bedrijven werk vonden via de WSW indicatie, het liefst in dienst nemen als ze ondersteuning krijgen bij de match en het passend maken van functies.

Gemeenten hebben daar de instrumenten voor, maar zij richten zich uit kostenoverwegingen liever op de meest kansrijke mensen op een baan.

De meest kwetsbare of moeilijkst te re-integreren werkzoekenden blijven vaak ‘over’ concludeert het sociaal en cultureel planbureau of zitten thuis.

Het merendeel van de jongeren die de VSO (voortgezet speciaal onderwijs) kregen komen niet aan het werk en een groot deel van de bijstandsgerechtigden worden vrijgesteld van arbeidsplicht

Sinds 2015 is de WSW eindig, zullen de arbeidsgehandicapten die onder deze regeling vielen met pensioen gaan, voor uitstroom bij Werksaam zorgen, en stromen er geen nieuwe arbeidsgehandicapten meer in. 

Dat vraagt van de gemeenten in WestFriesland om opnieuw naar de businesscase van Werksaam te kijken en te onderzoeken welke langdurig werkzoekenden duurzaam aan het werk kunnen met een loonkostensubsidie. Want de nieuwe WSW’er woont in westfriesland en wil graag meedoen in en aan de inclusieve samenleving. Daarom vragen we aan de portefeuillehouder om in het AB van Werksaam voor te stellen om met een businessplan te komen voor het blijvend realiseren van banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De volledige motie tekst: arbeidsgehandicapten.

Saskia Borgers

No tags for this post.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén