Er Komt er een ja/ja-sticker in jouw gemeente? Wat betekent dat?
De bekende nee-stickers werden in 1992 ingevoerd.
Met de ja/ja-sticker wordt de manier van huis aan huis verspreiding omgedraaid.
Door de invoering krijgen huishoudens in Koggenland alleen reclamedrukwerk en huis aan huisbladen als ze zelf actief een sticker op hun brievenbus plakken. Geen sticker betekent geen folders en huis aan huis bladen.
De milieucijfers
Per week ontvangt ieder Nederlands adres ongeveer 30 folders in de brievenbus. Op jaarbasis betekent dit ongeveer 1.700 ongeadresseerde reclamefolders. Veel folders van het ongeadresseerde folderpakket worden in de papierbak of grijze bak gegooid zonder dat ze gelezen worden. Door de ja/ja-sticker in te voeren, kan een gemeente het aantal folders dat ongeopend wordt weggegooid verlagen.
Elk huishouden zonder sticker bespaart gemiddeld 33 kilo papier per jaar. Niet alleen hoeven er door de ja/ja-sticker minder folders geproduceerd te worden, ook scheelt dit enorm in de transportkosten en vervuiling.
Geen ja/ja-sticker maar wel folders ontvangen?
Wat nou als je wel folders wilt ontvangen van je favoriete winkel of het lokale nieuws. Je kunt dan natuurlijk een ja- ja sticker op je brievenbus plakken. Maar de huis aan huis branche heeft niet stil gezeten. Slimmer dan de ja/ja-sticker is een geadresseerd, op maat, folderpakket van bijvoorbeeld “ kies je folders”. Een van de initiatieven van de huis aan huis verspreiders. Je kunt je eigen pakket samenstellen, zodat je alleen nog de folders krijgt die jij interessant vindt. Zo help je mee aan het milieu door de hoeveelheid ongelezen folders terug te dringen, en krijg je toch nog je favoriete folders.
Ook verspreiders van huis aan huisbladen werken aan een maat oplossing. Daarnaast vragen wij de gemeente onderzoek te doen naar alternatieve mogelijkheden van verspreiding van het Koggenieuws.
Wil je toch ongeadresseerd drukwerk ontvangen? Vraag dan de ja/ja- sticker aan of haal de sticker bij de gemeente.
No tags for this post.