Gisteren was er in Andijk een bijeenkomt over de aangepaste vliegroutes ten behoeve van vliegveld Lelystad. De aanwezige sprekers waren van het ministerie en een van de ontwerpers van de nieuwe routes, werkzaam bij de luchtgeleiding.

De Koggenlandse PvdA/GL fractie werd vertegenwoordigd door: Fred Doodeman en Frank Scholtens. Ook de wethouder en het CDA waren aanwezig.

Er waren een aantal nieuwe inzichten voor me:

  •  het is de bedoeling dat het vakantievliegverkeer van Schiphol naar Lelystad gaat.
  • de aan- en afvoerroute naar Lelystad gaat niet pal over Koggenland, maar noordelijker en zuidelijker. Er zijn twee varianten, de gekozen variant hangt af van of er in Den Helder / Afsluitdijk een militaire oefening is.
  • een vliegroute die wel direct over Koggenland loopt is de veel gebruikte route Schiphol – noord Europa – Azië.
  • de vrijgekomen ruimte op Schiphol na het verdwijnen van het toerisme gaat gebruikt worden voor groei. De groei van Schiphol zal naar verwachting voornamelijk vluchten naar Azië zijn. De betekent dus voor Koggenland meer stijgende en dalende vliegtuigen.
  • luchtvaart routes zijn  twee zeemijl breed, dat komt neer op 2×1.7km = 3.4 km.
  • moderne vliegtuigen zitten automatisch strak midden op de route, oudere toestellen kunnen afwijken (handmatig, slechtere apparatuur).
  • verreweg de meeste vluchten vanaf Lelystad gaan niet over Noord Holland, maar over het oosten van het land. De luchtverkeersleider verwachtte de komende jaren niet meer dan twee vliegtuigen per dag over NH.
  • er komt wellicht een nieuwe indeling van het luchtruim ergens in de komende vijf jaar. Hierdoor kan het allemaal weer anders worden.
  • Lelystad mag maximaal groeien naar 45.000 vluchten per jaar. Dat komt neer op elke 6 minuten een vliegtuig gedurende een periode van 12 uur (overdag)
NH Vliegroutes Lelystad airport

Aan en afvliegroutes Lelystad airport in het ongunstigste geval, dit is indien er een militaire oefening is bij Den Helder/Afsluitdijk. De rode lijn loopt noordelijker indien er geen oefening is.

Er moet meer bewustwording komen over de milieu en omgevingsbelasting van de luchtvaart, niet alleen veroorzaakt deze geluidoverlast, ook is er spraken van enorme uitstoot wat niet goed is voor de aarde en de bewoners (mensen,  dieren en planten) die er onder leven. Alles is nu gericht op groei, groei, groei maar een kind kan begrijpen dat je niet eeuwig door kunt groeien, er moet naar onze mening een plafond komen dat niet meer kan wijzigen, ook niet na 10 jaar.

Verder is er opeens veel goed nieuws om minder te gaan vliegen en meer met de trein te gaan doen:

– https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/06/lang-wachten-op-snelle-trein-naar-duitsland-a1605747

– https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/06/iedereen-heeft-het-ineens-over-reizen-per-trein-a1605682

– https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/05/topmannen-klm-en-ns-pleiten-voor-trein-in-europa-a1605545

Het denken gaat alvast  de goede kant op!

No tags for this post.