Afgelopen jaar heeft PvdA/GroenLinks Koggenland vragen gesteld over het kappen van bomen in Ursem. Het was een complete kaalslag.

Monumentale bomen waren geveld en in stukken gezaagd. Dat terwijl we juist deze grote bomen nodig hebben om CO2 af te vangen en zuurstof te maken. Er is al zo weinig natuurlijks in de gemeente Koggenland. Daarnaast hebben we te maken met een veranderend klimaat en zorgen grote bomen voor regenopvang, schaduw en verkoeling.

Koggenland erkent dat er ‘uiteindelijk meer bomen zijn gekapt dan in beginsel gepland’. Dit kwam door ‘enkele bomen die vanwege de ongelukkige standplaats mee zijn genomen. Deze wild gegroeide bomen hebben we ook gekapt’. Dit waren volgens de gemeente ‘geen gezonde en/of volwaardige bomen’. Ook wordt aangegeven dat geen enkele boom zonder reden is gekapt.

We blijven het zonde vinden dat deze prachtige bomen zijn gekapt maar zijn blij te horen dat er bij het herplanten rekening gehouden is met diversiteit in vorm en bloei. En met de garantie dat de ‘nieuw aangeplante bomen een hogere bijdrage leveren aan de klimaatadaptatie’.

’Er zijn uiteindelijk meer bomen gekapt dan gepland’. Koggenland kritisch doorgezaagd over ’kaalslag in Ursem’ | Noordhollands Dagblad

No tags for this post.