Saskia Borgers“heb jij verstand van wijn?”, vraagt een hulpeloos uitziende man in de Deen aan Saskia. “ik weet maar niet wat ik moet nemen, heb vanavond een etentje en hier echt geen verstand van”.  Zo begon Saskia haar contact met de Westfriese cultuur. Gewoon – recht voor z’n  raap – en het niet mooier voordoen.

Saskia haar roots liggen in Limburg, opgegroeid in Gelderland, studeerde Milieukunde in Deventer, Milieusociologie in Wageningen en Europees Milieurecht in Amsterdam. Na een jaar in India gewerkt te hebben, stapte ze op een winderige dag, zo’n 17 jaar geleden, uit op station Hoorn voor haar eerste werkdag als medewerker Milieucommunicatie bij de Milieudienst van Westfriesland. Zo crosste ze met haar Alto door de regio en was verwonderd dat Lutjebroek echt bestond.

Ook startte ze hier haar politieke werkzaamheden. Voor GroenLinks landelijk was ze politiek trainer. Ze gaf trainingen aan DWARS, de groep burgemeesters en wethouders en een aantal fracties door het gehele land. Voor de afdeling Hoorn werd ze voorzitter en landelijk werd ze partijbestuurder.

Ondanks haar ambtelijke banen in DenHaag en Haarlem bleef ze woonachtig in het Westfriese.  Toen ze haar geliefde André ontmoette, een westfries in hart en nieren, wist ze zeker dat ze zich voor altijd aan de mensen en de omgeving had gebonden. Inmiddels wonent ze al meer dan tien jaar in een stolpboerderij in Spierdijk. Daar genieten ze van de rust, ruimte en hun lieve buren.

Van de wind geniet ze als ze haar hardloopschoenen aandoet , maar ook als ze op haar Royal Enfield zit of langs de zee van Bergen wandelt met een vriendin.  Buiten zijn en genieten van de natuur is voor Saskia van grote waarde. Daarom is ze naast haar functies ook altijd actief in natuur- en milieu-organisaties en maakt ze zich sterk voor de meest kwetsbaren in onze samenleving. Op dit moment is ze bestuurder van Duinbehoud, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Stichting Surplus openbaar Onderwijs en commissaris van Noorderkwartier, de sociale werkvoorziening van de Noordkop.

Saskia kiest bewust voor de lokale politiek. “Think global – Act Local” is al jarenlang het motto wat zij onderschrijft. Je kunt iedere dag zelf zorgen dat je de wereld een beetje beter maakt. Ieder op zijn of haar eigen manier. In het verleden kon Saskia vanwege haar werkzaamheden als adviseur van het politiek bestuur zelf niet actief zijn in de politiek. Nu ze interim manager is, is dat te combineren. Ze wil graag de wereld een beetje beter maken in haar eigen Koggenland.

…”ehm, als de wijn niet goed is, dan zie ik je morgen op hetzelfde tijdstip bij het zelfde schap!, want dan heb ik een ander wijntje nodig”

Saskia Borgers