Maand: oktober 2019 Pagina 1 van 2

Zeg JA-JA tegen de JA – JA sticker.

Er Komt er een ja/ja-sticker in jouw gemeente? Wat betekent dat?

De bekende nee-stickers werden in 1992 ingevoerd.

Met de ja/ja-sticker wordt de manier van huis aan huis verspreiding omgedraaid.

Door de invoering krijgen huishoudens in Koggenland alleen reclamedrukwerk en huis aan huisbladen als ze zelf actief een sticker op hun brievenbus plakken. Geen sticker betekent geen folders en huis aan huis bladen.

De milieucijfers

Per week ontvangt ieder Nederlands adres ongeveer 30 folders in de brievenbus. Op jaarbasis betekent dit ongeveer 1.700 ongeadresseerde reclamefolders. Veel folders van het ongeadresseerde folderpakket worden in de papierbak of grijze bak gegooid zonder dat ze gelezen worden. Door de ja/ja-sticker in te voeren, kan een gemeente het aantal folders dat ongeopend wordt weggegooid verlagen.

Elk huishouden zonder sticker bespaart gemiddeld 33 kilo papier per jaar. Niet alleen hoeven er door de ja/ja-sticker minder folders geproduceerd te worden, ook scheelt dit enorm in de transportkosten en vervuiling.

Geen ja/ja-sticker maar wel folders ontvangen?

Wat nou als je wel folders wilt ontvangen van je favoriete winkel of het lokale nieuws. Je kunt dan natuurlijk een ja- ja sticker op je brievenbus plakken. Maar de huis aan huis branche heeft niet stil gezeten. Slimmer dan de ja/ja-sticker is een geadresseerd, op maat, folderpakket van bijvoorbeeld “ kies je folders”. Een van de initiatieven van de huis aan huis verspreiders. Je kunt je eigen pakket samenstellen, zodat je alleen nog de folders krijgt die jij interessant vindt. Zo help je mee aan het milieu door de hoeveelheid ongelezen folders terug te dringen, en krijg je toch nog je favoriete folders.

Ook verspreiders van huis aan huisbladen werken aan een maat oplossing. Daarnaast vragen wij de gemeente onderzoek te doen naar alternatieve mogelijkheden van verspreiding van het Koggenieuws.

Wil je toch ongeadresseerd drukwerk ontvangen? Vraag dan de ja/ja- sticker aan of haal de sticker bij de gemeente.

Ja ja motie

No tags for this post.

Hee hallo mag ik u wat vragen?

Op een regenachtige dag in november loopt een onderzoeker van de gemeente Koggenland met zijn zuidwester op door een dorp in Koggenland. Eindelijk ziet hij een inwoner. Hee hallo mag ik u wat vragen? wat vindt u van de fysieke leefomgeving? Bent u tevreden? Wat zou u anders willen?

Ziet u het voor zich…. straat interviews, op zo maar een door de weekse dag, wie zou daar lopen? of bij het winkelcentrum, als je net je boodschappen voor de hele week wilt halen, een muntje uit je zak vist en de supermarkt in wilt lopen waar je zo’n enquêteur tegen het lijf loopt die even 5 minuten van je tijd neemt, maar eigenlijk een kwartier met je aan de praat gaat

Terwijl jong en oud dagelijks over het net surft,  gaat Koggenland straat interviews houden en bijeenkomsten plannen in achteraf zaaltjes met een bakkie koffie.

Koggenland heeft zoveel inwoners die verstand van zaken hebben. Jongeren die zich willen uitspreken over de gemeente waar ze groot geworden zijn, ondernemers die dagelijks onderweg zijn om bij hun klanten werk te verrichten. Zij zijn niet degene die u op straat gaat ontmoeten of in een zaaltje daarvoor zullen we echt meer moeten doen om met hen de toekomst van Koggenland te bespreken.

PvdA/GL is van mening dat je niet in algemeenheden kan praten over de toekomst. Wat vindt u van de groene ruimte? Of de kwaliteit van Koggenland. We zijn van mening dat waar zich ontwikkelingen voordoen, veranderingen plaats gaan vinden dat je daar met belanghebbenden en belangstellenden over moet en kan praten. Dan wordt het concreet, kun je dilemma’s en randvoorwaarden bespreken, ga je in gesprek over problemen, kansen en ontwikkelingen. Daar is de omgevingwet en visie ook voor bedoeld. Dat je mogelijkheden creeërt voor ondernemers en ontwikkelaars, maar wel met belanghebbenden (zo staat het expliciet in de wet) en experts/omwonenden doorpraat in samenspraak met de overheid over de consequenties.

Nu wordt het veel luchtfietserij, verspilde energie. Praten om het praten. Zonde van het geld en de tijd. PvdA/GL doet dan ook het voorstel om het voor iedere wijk/dorp concreet te maken en daarbij actoren te zoeken die er iets van moeten vinden, expertise hebben en/of er schade of baat bij een ontwikkeling.

De omgevingsvisie is bedoeld om met elkaar te botsen. De belangen te zien, daar afspraken aan te verbinden, die consequenties hebben voor onze verkenningen en het uiteindelijke beleid

Voor Scharwoude kan dat bijvoorbeeld zijn de komst van de oeverdijk, voor Hensbroek de start van biovergister in het stiltegebied, voor Obdam het nog meer verruimen van een bouwlocatie groter dan Tuindersweijde, voor Spierdijk de komst van locale bedrijven (massage salons, timmerbedrijf, garages) in de lint, voor Ursem de consequenties van de PAS voor de boerenbedrijven die in de Eilandspolder liggen, voor Berkhout de komst van een zonneweide, en ga zo maar door……

Het doel van al deze verkenningen is dat de gemeente gaat praten met inwoners wat zij vinden van de uitgangspunten van ons beleid voor de toekomstige inrichting en keuzes van onze gemeente.

PvdA/GL vindt het van groot belang dat de raad zich eerst heeft uitgesproken over de verkenningen. Zijn dit de uitgangspunten van de raad? Gaan we hiermee de boer op? De verkenningen zijn de uitwerking van de raadsbrede opdracht. Wat PvdA/GL betreft kunnen die verkenningen wel een tandje scherper en dieper. Dat is tot op heden niet gebeurd, enkel met een presentatie. Wat we kunnen doen is deze nogmaals bespreken zodat de KLse inwoners weten waar de raad staat, of we wachten af wat de inwoners zeggen en bepalen dan waar we staan als raad met de uitgangspunten van beleid.

Wij zijn voor het eerste scenario. Eerst helder wat we zelf vinden voordat we naar de inwoners gaan. Wij willen de ambtelijke ondersteuning bedanken voor de zorgvuldige beantwoording van al onze  vragen. Met de beantwoording is ons helder geworden dat velen keuzes en toekomstscenario’s nog open liggen en nog richting kunnen krijgen

Motie: per dorp een omgevingsproef

No tags for this post.

Aanwonenden laten meedelen in opbrengsten zonneweides

PvdA/GroenLinks is blij met dit uiteindelijke resultaat dat bijna 1,5 jaar na het vaststellen van de motie er contouren liggen voor beleid. Dat heeft naar ons idee veels te lang geduurd, we hoeven bijna geen eigen beleid meer te ontwikkelen, aangezien het rijk en de provincie door het klimaatakkoord en de regionale energiestrategie, ons inhalen en straks zelf aanwijzen waar wel en niet zonneweides moeten komen. Dat wilden we juist voorkomen. En het is goed dat daar nu contouren voor liggen.

De motie was juist bedoeld om als KL zelf aan het stuur te blijven, onze mooie agrarische grond en ruimtelijke kwaliteit te beschermen, en als er zonneweides komen de kilowatturen terug te laten vloeien naar onze eigen inwoners met een redelijke prijs.

PvdA/GroenLinks is van mening dat dit college, en ook het voorgaande college te lang heeft gewacht en wacht met het investeren in hernieuwbare energie. Van de totale energie transitie opgave heeft KL nog niet eens 7% gerealiseerd. En als we maar blijven wachten, en langzaam beleid ontwikkelen en verkenningen uitvoeren heeft ook dit college te weinig gedaan aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.

U heeft rode cirkels aangegeven waar u van mening bent dat het geschikte locaties zijn. De vraag is wel hoe u tot deze locaties bent gekomen? Wat waren de uitgangspunten en de keuzes? Dat geldt wat ons betreft ook voor de zoekgebieden, we vinden nergens terug hoe u tot deze locaties bent gekomen.

Bij locatie-keuzes vinden wij het vanzelfsprekend dat omwonenden en bedrijven betrokken worden bij toekomstige ontwikkelingen en met hen te bespreken over de wijze van deelname. Met de motie moedigen we aan dat we in KL beleid ontwikkelen waarbij direct aanwonenden actief kunnen deelnemen in de opbrengsten.

Dus we zeggen ja op de uitgangspunten van beleid, we zeggen vooralsnog geen ja op de geschikte locaties aangezien we eerst willen weten waarom dit geschikte en zoeklocaties zijn en we willen met de motie vaststellen dat het betrekken van inwoners/bedrijven uitgangspunt is en dat deelname in de opbrengsten een mogelijkheid is

Onderzoek heeft uitgewezen dat inwoners zich minder ergeren aan zonneweides bij hun in de buurt als zij zelf voordeel hebben vanuit deze opwek.

Zie hiervoor de motie.

No tags for this post.

Pagina 1 van 2

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén