Maand: juni 2019

College Koggenland toont nul ambitie duurzaamheid woningbedrijf

PvdA/GroenLinks is blij met de ontwikkelingen die het woningbedrijf de komende jaren gaat oppakken. We zien uit naar het dynamisch woningbezit door woningen af te stoten, nieuwe te bouwen en bestaande woningen door te ontwikkelen.

Er is inmiddels voldoende reserve opgebouwd om de komende jaren deze transitie door te maken. Laten we de middelen kostenbewust en duurzaam inzetten, zodat we voor de komende 40 jaar een woningbestand hebben die voldoet aan de nieuwste inzichten.

In de stukken die het college aan ons voorgelegd heeft, wordt gesproken van een transformatie opgave waarbij de woningvoorraad naar Bijna Energie Neutraal wilt ontwikkelen alsook een ambitie  onderschrijft van andere corporaties (we willen graag weten wie dit zijn) van woningen met een label D of slechter in 2025.

Naar ons idee kunnen we via ons eigen woningbedrijf de duurzaamheidsdoelstelling, zoals verwoord in de raadsbrede agenda, met meer ambities dan BENG en energiebesparende maatregelen treffen die tot label D voeren in 2025, beter en sneller behalen als we de ambitie van de koepelorganisatie Aedes volgen.

90 procent van de woningcorporaties volgen de landelijke doelstelling zoals ze die ze met elkaar hebben vastgesteld via Aedes. Wij zijn van mening dat we deze doelstelling ook moeten volgen. We kunnen niet achterblijven t.o.v. onze collega corporaties en verenigingen die in 2021 hun woningvoorraad naar minimaal label B wil ontwikkelen en in 2050 een CO2 neutraal woningbestand willen hebben.

PvdA/GroenLinks vindt om een drietal reden dat deze ambitie hoger kan en moet omdat:

  • We een eigen ambitieuze duurzaamheidsagenda willen realiseren, waar we alle zeilen bij moeten zetten, door de opgelopen achterstand uit het verleden, om de landelijke klimaatdoelstellingen te kunnen behalen
  • We de vrijgekomen middelen zo maximaal mogelijk willen benutten, en niet straks vanuit het rijk maatregelen opgelegd krijgen, of dat we merken dat we toch een tandje harder moeten – willen we onze klimaatdoelstellingen behalen
  • Juist de woningbouw het meest voor de hand liggende segment is waar je energie besparende maatregelen kan treffen en CO2 reductie kan realiseren, en je naar ons idee eruit moet halen wat erin zit

Daarom amendeert PvdA/GroenLinks voor onderdeel 3 de voorlopige transformatie opgave een tweetal onderdelen namelijk:

Vroeger liep Koggenland voorop, die ambitie is niet meer.
  • Bijna Energie neutraal te vervangen in EnergieNeutraal in 2050
  • En het anticiperen op energie label B in 2021 ipv C in 2025, en…

volgt hiermee de landelijke afspraken die zijn gemaakt met 90 procent van de woningcorporaties die hiermee laten zien dat via sociale huurwoningen veel CO2 reductie te behalen is.

Saskia Borgers

No tags for this post.

Jeugdzorg-plus actief op de raadsagenda

Progressieve Partijen uit 18 Noord-Hollandse gemeenten eisen een open debat

Achttien Noord-Hollandse gemeenten hebben gezamenlijk de jeugdzorg plus bovenregionaal aanbesteed. Tot op heden zijn de gemeenteraden niet betrokken geweest in deze discussie. Ze zijn enkel op de hoogte gesteld van de uitkomst van de aanbesteding en de consequenties voor de zorgaanbieders. De progressieve partijen van de 18 Noord-Hollandse gemeenten luiden nu de noodklok. Zij zijn van mening dat de raden gaan over de manier waarop gemeenten de gesloten jeugdzorg organiseren. En eisen via het aanbieden van een discussienotitie dat de raden: 1. zich uitspreken over de randvoorwaarden voor goede (gesloten) jeugdzorg, 2. kaders stellen voor de samenwerkingsrelatie die wordt aangegaan met de zorgaanbieder alsook 3. de wijze van financieren.

De opstellers van de discussienota: PvdA, GroenLinks, SP en de progressieven van de betrokken 18 gemeenten in Noord-Holland Noord, hebben de krachten gebundeld. Met deze nota willen ze een open debat met hun collega-raadsleden op gang brengen. Ze zijn van mening dat de gemeenteraden veel meer betrokken moeten worden omdat het over ‘onze kinderen’ gaat. Daar zijn de gemeenten verantwoordelijk voor.

Dat er iets moest veranderen in de (gesloten) jeugdzorg staat als een paal boven water. Het afgelopen halfjaar is er veel maatschappelijke onrust ontstaan door de veranderingen in de jeugdzorgplus en de consequenties voor de jongeren, medewerkers, ouders en ketenpartners. Het is niet voor niets dat wetenschappers, advocaten, Kamerleden en de minister de Noord-Hollandse ontwikkelingen in (gesloten) jeugdzorg op de voet volgen.

De progressieve partijen zijn het erover eens dat innovatie nodig is. Daar staat tegenover dat ze beducht zijn dat gemeentelijk ‘wensdenken’ tot een onmogelijke opdracht leidt en/of dat organisatorische belangen van een aanbieder innovatie in de weg gaan staan. De stelling is dat innovatie niet alleen bij de zorgaanbieder of van de gemeente vandaan kan komen. Maar dat het een netwerk van ketenpartners is dat zorgt voor een integrale aanpak van een jongere. Innovatie is niet mogelijk zonder intensieve samenwerking met dit netwerk.

In de ogen van de progressieve partijen heeft de recente aanbesteding van de jeugdzorgplus niet geleid tot het samen innoveren en veranderen. Sterker nog, de gemeenten hebben gekozen om via de aanbesteding innovatie af te dwingen en dit financieel te sturen. Dat is een ongelukkig concept.

Tevens zijn de links progressieve partijen van mening dat het veranderen van zorgaanbiedereen onwenselijke gang van zaken is, een noodgreep die zo veel mogelijk voorkomen moet worden. Langdurige samenwerkingsrelaties zijn van onschatbare waarde, voor zowel de jongeren, de zorgverleners, hun ouders alsook de ketenpartners. De financieringswijze moet dusdanig zijn dat er geen blanco cheque wordt verstrekt, en dat er tussentijds bij kan worden gestuurd. Een subsidierelatie of een duurzame samenwerkingsrelatie zoals bij gemeenschappelijke regelingen liggen dan meer voor de hand.

Door in de 18 gemeenteraden te discussiëren over deze nota verwachten we tot een gemeenschappelijk kader te komen voor de organisatie van jeugdzorgplus waarbij de belangen van de betrokken kinderen voorop staan. In het najaar worden de uitkomsten van de discussies in de raden gebundeld en van concrete politieke voorstellen voorzien.

Namens PvdA, GroenLinks, SP en de Progressieven van Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Drechterland, Enkhuizen, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Hoorn, Koggenland, Langedijk, Medemblik, Opmeer, Schagen, Stedebroec, Texel en Uitgeest

Gijsbert van Iterson Scholten

Saskia Borgers

No tags for this post.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén