“We laten ons niet meer lenen voor deze poppenkast!” zeggen de twee oppositie partijen van de Raad van Koggenland. Op maandag 3 februari zijn de stoelen van de fracties Gemeentebelangen en  PvdA/GroenLinks leeg. Ons signaal is dat we niet meer willen werken vanuit de archaïsche principes. Wat de oppositie ook inbrengt, de coalitie blokkeert en laat zich niet informeren of overtuigen door andere opvattingen uit de samenleving. 

Ondanks herhaalde pogingen van GBK en PvdA/GroenLinks om onderwerpen die spelen in de gemeente te agenderen voor de raad, blijft de coalitie van mening dat die pas op de agenda komen als de meerderheid van de raad daarmee akkoord is. Geen enkele gemeente in Nederland heeft dit zo geregeld in hun reglement van orde, maar in Koggenland wel , en de coalitie wil daar vooralsnog ook niet van afwijken.

Op deze manier doe je geen recht aan de democratie is het oordeel van Klok en Borgers. Verzoeken van inwoners of belanghebbenden om onderwerpen te agenderen zoals het verzoek van de belangenvereniging vrij wonen om permanente bewoning van recreatiewoningen te bespreken met de raad, sneuvelen in de agendacommissie omdat het niet past in de planning van het college. Inwoners horen en merken  niets van dit alles omdat deze commissie achter gesloten deuren plaatsvindt, zelfs inspreken is niet mogelijk.

Ook de starterslening is een goed voorbeeld van het stevige juk van de coalitie. Samen met het CDA had de oppositie overeenstemming, voordat de raadsvergadering begon, om de lening te verhogen zodat starters meer mogelijkheden hebben een hypotheek te verkrijgen. Tijdens het raadsdebat  sneuvelde dit voorstel aangezien het college meldde dat ze hierop terugkomt in de woonvisie, het CDA werd teruggefloten. 

Borgers en Klok zijn niet onder de indruk van deze teksten. We horen al maanden dat zaken via visies en de raadsbrede agenda terugkomt bij de raad, en ondertussen schuiven alle relevante onderwerpen zoals de nota zonne-energie, het afvalstoffenplan en de plannen woningbouw op. “We kunnen deze avond beter besteden om in contact te komen met onze inwoners”, is de stelling van de beiden fractievoorzitters.

Noot: de fractievergoeding die raadsleden krijgen is bedoeld om hen te compenseren in de uren die ze besteden aan het fractiewerk, ongeveer 20 uur per week. Bedoeld om afspraken te maken met inwoners, technische vragen te stellen, af te stemmen met ambtelijke organisatie en bestuur, contacten met experts, besprekingen met andere fracties, overleg met eigen achterban,  moties en amendementen opstellen, presidium/agenda commissie bijwonen, raadsvergaderingen, informatie avonden, themasessies, gespreksavonden, etc.   

No tags for this post.